lauantai 23. syyskuuta 2017

Minustako ekokampaaja...

Hei sinä joka päätit kurkistaa tänne ajatuksiini ekologisesta kampaajan työstä ja opiskelusta ,pisteet siitä..   Ehkä myös sinussa asuu pikkueko, jolla on jonkin näköinen kiinnostus asiaa kohtaan , mutta toisaalta asia on vaikea ja täynnä ennakkoasenteita ja tietämätömyyttä..
Siksipä päätin kertoa oman kokemuksen kautta omaa polkuani, ja kertoa myös opinnoistani, ja siitä mitä konkreettisesti ekokampaajan työ on.

Kerron ensin itsestäni ja siitä kuinka ajauduin tälle tielle...


Rakastan luontoa, järviä ja meriä. Metsää ,sen monimuotoisuutta ja upeita värejä,eri vuodenaikoina.
Rakastan puutarhaani,sen hoivaamista ja upeitä värikkäitä kukkia.

Rakastan myös itseäni, haluan voida hyvin. Ravita itseäni niin etten sairastu. Käyttää mahdollisimman puhdasta ruokaa, läjitella jätteet(ainakin yrittää),säästää sähköä ja vettä..Niin varmasti moni muukin meistä..

Rakastan työtäni kampaajana ja sihen liityviä ihmisiä, asiakkaita..Haluaisin että myös he voisivat hyvin.. Haluaisin tarjota myös heille vaihtoehtona kenties jotain muuta..

Viime vuoden lopussa olin niin huonossa kunnossa ,että ajattelin että jos tästä alkaa näin jyrkkä alamäki niin viisikymppisenä olen jo kehäraakki.. Iho oireeni olivat kammottavat. Visvaiset kädet kutisivat ja  ohentuneet, katkeilevat hiukseni tukkivat suihkuviemärin .Lihasten ja nivelten särky oli pelottavaa, ja ihan sama mitä laitoin ihooni, mikään ei tuntunut hyvältä. Töissä oli vaikea hengitää ja väsymys painoi koko kehoa.
Olin laiminlyönyt kehoani ja pitkä työura kemikaalien kanssa alkoi näkyä erillaisina oireina kehossa ja hormoonitoiminnassa.
Lääkärini kehotti minua vaihtamaan alaa ja lopulta päätin jäädä osa aikaiselle sairaslomalle.

Vyöhyketeria opintojen aikoina olin lukenut paljon myös ravintotietoa, mutta se ei ollut riittävää itseäni hoitaaksen, joten päätin kääntyä homeopaatin ja luontaisterapeutin puoleen. Olen aina ollut kiinnostunut vaihtoehto hoidoista koska en ole eläissäni kokenut juurikaan saaneeni apua lääkäreiltä. Niinkuin en nytkään tässä tapauksessa. Joten minulle suositeltiin totaalinen ruokavalion muutos, luontainen lääkitys ja se auttoi.. Hiukset ovat saaneet voimansa takaisin niinkuin myös ihoni,sekä kehoni.

Tuolloin vaihdoin myös kaikki iholleni laitamani voiteet, meikit, hajusteet ,shampoot ja hoidot täysin luonnon kosmetiikkan, eli tuotteisiin jotka eivät sisällä mitään muoveja, petrokemikaaleja , säilöntäaineita ,mineraaliöljyjä ,hormoonihäiriköitä eivätkä mitään mitkä olisivat minulle tai  luonnolle haitallisia. 

Ja siinäpä se olikin asian ydin, miksi en tekisi niin myös muille ..Tuolloin myös kiinnostukseni ekokampaajan työstä oli herännyt . Olin oman ennakkokäsitteeni pohjalta tuominnut jo kaikki ekokampaajat viherpiiperöiden ja heinähattujen kastiin, koska en tiennyt ,enkä ollut ottanut selvää mitä he oikeasti tekevät, ja millaisia asiakkaita he palvelevat .

Asia alkoi kinnostaa minua niin paljon että hakeuduin ekokampaaja kouluun Helsinkiin ja nyt ollaan sillä tiellä..
Opiskelu on mielenkiintoista ja vie mennessään.

Mitä sitten on ekokampaajan työ?

 Ekokampaajan tutkinto on erikoistumisammattitutkinto, johon täytyy olla hiusalan perustutkinto suoritettuna. Ideologia on kokolailla holistisempi ja hoitavampi ajatusmaailma kuin parturi-kampaajan tutkinto. Ihminen nähdään kokonaisuutena , eikä pelkästään hiusten lopputulos ole se olennaisin asia.

Koulutuksessa perehdytään hiusten hoitamiseen merilevä- savi- turve-ja yrttihoidoilla ja intialaisella päänhieronnalla.
Perehdymme kasvivärjäykseen, savivaalennukseen ja energialeikkaukseen (tekninen leikkaus joka mahdollistaa hiuksen luonnolliset kasvusuunnat ja saa hiuksiin erillaista ryhtiä sekä hallittavuutta).
Käymme läpi aroma-ja yrttiterapiaa sekä ekosertifikaatteja ja tuotteiden inci listoja .

Ekokampaaja on myös tietoinen tekemistään valinnoista ja niiden vaikutuksista ympäristön ja ihmiseen, pyrimme välttämän ympäristön kuormitusta, kuitenkaan tinkimättä kauneudesta.


Kauneus on terveyttä ja terveys on tasapainoa. Todellinen kauneus on paljon enemmän kuin ulkoisesti näkyy. Käytännössä kauneuden ylläpito on on terveyden ylläpitoa, ja paras vinkki kauneuteen onkin elämän myönteisyys ja onnellisuus..Oivaltaa mistä kaikessa on kysymys..
Paljon on joutunut opiskelemaan itse, lukemaan jokaisen inci listan purkin kyljestä ja ottamaan selvää mitä mikäkin ainesosa tarkoittaa . Ja se jos mikä on työlästä , mutta palkitsevaa.Ja tuskin kukaan tavallinen kuluttaja osaa niistä pienellä präntätyistä vierasperäisistä ainesosista muuta kun Water tai alcohol, muut onkin jo sitten vaikeampaa. Saati niiden vaikutusta ihollamme tai verenkierrossa. Tai mikä merkitys niillä on luonnollemme.

Onneksi on paljon myös tietoa jos sitä haluaa etsiä. Esimerkiksi Inci haku  on suuri apu silloin kun tarvitsee tietoa jostakin ainesosasta mikä kenties on allergisoiva jossakin tuotteessa.


Meitä myös huijataan paljon. Kuluttajana on mahdoton tietää onko kyseessä oikeasti luonnonkosmetiikka ,vai onko kenties tuotteessa vain muutama prosentti luonnontuotetta. Siksi ekokampaajat ja ekokosmetologit ovat alansa parhaita asiantuntijoita, jos haluat saada varmasti tuotteen mikä on luonnonkosmetiikkaa.

Taannoin silmääni osui erään ison kosmetiikka firman rasva ,jonka kyljessä komeili upeasti roosa nauha joka tukee rintasyöpää. Katsoin inci listaa ja totesin, että tuote joka tukee rintasyöpään sairastuneita naisia, samalla tunkee tuotteeseensa ainesosia jotka häiritsevät hormoonitoimintaa (esim Parabeenit) ja aiheuttavat kenties sitä samaa mitä tukevat, näin he kiillottavat omaa omaatuntoaan.. Hullua mutta totta..
Kosmetiikka bisnes on kovanluokan bisnestä..

Siksipä haluan opiskella myös ekokampaajaksi jotta voin olla avuksi muille, ja tukea kokonaisvaltaisempaa hyvinvointia.

Vähennetään näin vaikka alkuun muutama kosmetiikkatuote vähemmän sieltä omalta hyllyltä, less is more.. vähemmän on enemmän..

Aurinkoista syksyn alkua terkuin Silja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti